Actividad recomendada para educadores

 

 

Sempre us hem xarrat del benefici que hi ha quan reduïm el renou de fons de les aules pels nins amb discapacitat auditiva. Però ens arriben demandes per poder millorar l’acústica d’altres espais de l’escola i que també són freqüentats pels nostres alumnes: el gimnàs, la sala polivalent, la classe de música o el menjador són alguns exemples d’aquest espais.

En aquesta entrada ens centrarem en el menjador, ja que cada vegada són més escoles les que estan interessades en saber quines estratègies emprar per poder evitar tant de rebombori, per tal que el moment de dinar sigui un moment mínimament tranquil, tant per el nin amb discapacitat auditiva, com pels altres.

Aquests espais, solen ser sales grosses i amb poc mobiliari, això fa que hi hagi molta reverberació, que juntament amb el renou ambiental que hi pugui haver: els coberts, plats, palanganes, els nins que no controlen el seu to de veu… fan que sigui un lloc amb condicions acústiques inapropiades que dificulten la inintel·ligibilitat de la parla de les persones sordes.

Reduint el temps de reverberació de l’espai podem augmentar la qualitat acústica. Podem acudir als professionals per a que ens instal·len sostres, parets i sòls fono-absorbents. Però també, amb petits gests i adaptacions més econòmiques, podem crear un ambient amb menys renou i afavorir-ne moments comunicatius positius per totes les persones que comparteixen l’espai.

Principalment, per tal d’adaptar els espais, ens hem de fixar amb el tamany de l’espai, la forma, els elements estructurals (com el tipus de finestres, com és el sòl, etc.), amb el mobiliari i la decoració.

Quins element podem afegir o canviar per tal que afavoreixin a l’absorció dels renous?

  1. Penjar Cortines gruixades a les finestres.
  2. Penjar panells de suro que es poden decorar segons l’ús de l’espai, quadres, tapissos…
  3. Posar una estora o moqueta al sòl, hi han moltes varietats i de fàcil neteja (sobretot quan xerrem d’adaptar menjadors, cafeteries…).
  4. Adaptar les cadires i altres mobles posant uns taps de plàstic, feltre o pilotes de tenis a les potes.
  5. I per als espais molt grans, podem posar esponges amb ones o capses d’ous als cantons per tal d’evitar que les ones del so rebotin.

Altres aspectes que podem modificar, a més dels que ja hem mencionat anteriorment, sobre tot quan es tracta d’un menjador, són usar plats o safates de plàstic que amb contacte amb els estris per menjar no fan tant de renou. També podríem fer ús de plats de bambú o altra fusta.

A més a més, avui dia amb ajuda de les TIC podem ajudar a regular el nostre propi soroll. Una aplicació molt divertida és el semàfor del silenci; podem dur-la en qualsevol dispositiu mòbil o a l’ordinador i pissarra digital.

 

 

Aplicació “TOO NOISY”: es pot emprar en qualsevol dispositiu mòbil

aplicacion too noisy

 Semàfor del silenci

semaforo del silencio

 

Zero Noise Classroom, aplicación de Chrome

zero noise classroom